Wednesday, July 22, 2009

Pe scurt despre Brief-ul de Creatie

Nu stiu ce m-a apucat sa vorbesc despre breief, am descoperit prin fisierele din calculator aceasta prezentare. Mi se pare o descriere Ok si succinta a brief-ului si cred ca poate fi utila. Multumesc celui care a scris materialul, sincer nu mai stiu daca am scris eu acest material sau l-am preluat de pe undeva

Brief-ul de creatie este un instrument de lucru materializat intr-un document realizat pentru echipa de creatie. Este fundamentul pe care echipa de creatie va construi conceptele creative.Brief-ul de creatie reprezinta rodul unei munci intense de cercetare de strangere a informatiei relevante, dar si al intuitiei si al experientei. Pentru echipa de creatie, brief-ul este punctul de plecare, trebuie sa fie inspiratia, butonul care va declansa "explozia" creativa.
Dar sa vedem care este drumul pe care un brief de creatie il are de parcurs pana sa ajunga pe masa creativilor. Intr-o prima etapa, agentia (prin intermediul client service-ului) primeste de la client un brief de agentie. Acesta este un document care contine o serie de informatii detaliate despre clientul si produsul respectiv: descrierea produsului, situatia pietei si a produsului in raport cu competitia, descrierea consumatorilor, obiectivele de atins prin intermediul campaniei publicitare etc.

Pornind de la aceste informatii, echipa formata din account si planner va incepe un drum la capatul caruia trebuie sa ofere colegilor de la Creatie acele informatii care sunt relevante pentru ei si care formeaza continutul briefului de creatie. Acesta contine, in principiu, urmatoarele informatii:


  • Care este scopul pentru care facem publicitate? (ce va face publicitatea pentru produsul nostru si ce vrem sa creada oamenii despre produs?);
  • Cui ne adresam? (care sunt consumatorii-tinta, cum sunt ei in viata de zi cu zi?);
    Care este cel mai important lucru pe care vrem sa-l transmitem? (IDEEA si elementele care o sustin);
  • Cum vom spune? (tonul vocii, identitatea marcii);
  • Ce mijloace media vor fi folosite;
  • Informatii despre executia efectiva a ideii (ce trebuie sa evitam si ce trebuie neaparat sa facem);
  • Cine este competitia?
  • Timing.

No comments: