Thursday, June 7, 2007

Alaturi de un brand


De peste un an de zile am onoarea si placerea sa fiu reprezentantul unui brand. Un brand care, sunt aproape sigur, este mai puternic, mai cunoscut, mai apreciat decat Coca-Cola, Pepsi-Cola, IBM, Google, Microsoft ... Prezenta lui degaja putere si gingasie, creeaza frenezie aici in Romania si oriunde in lume.
Constructia lui incepe intr-un oras de provincie din Romania. Efortul initial a fost enorm, multe ore de munca, de efort sustinut, de studiu, de sacrificii alaturi de o echipa mica care spera sa reuseasca. Ne place sa spunem: "daca nu exista, el trebuia creat!". Eu as spune ca daca nu exista, el nu ar fi putut fi creat.
Si astfel in 1976 Newsweek constata: "O stea s-a nascut" in timp ce renumita publicatie Time, titra, spre exemplu: "Ea este perfecta, dar organizatorii Olimpiadei au intrat in incurcatura". Presa mondiala aplauda succesul noului brand care s-a nascut, un brand care a ramas in istoria gimnasticii drept "Zana de la Montreal".
Da, acum stiti cu totii de cine vorbesc: Nadia Comaneci, un sportiv de exceptie, o zana a sportului, o persoana remarcabila si o mama de nota zece.

Wednesday, June 6, 2007

Pe la Olimpiadele Comunicarii


Saptamana trecuta am dat si eu o fuga pe la Olimpiadele Comunicarii. De remarcat efortul depus de organizatori... Sper sa nu fiu rautacios ... dar am si eu o curiozitate... Pentru ce se organizeaza un astfel de eveniment?
Undeva pe un blog am gasit urmatoarea explicatie: Olimpiadele Comunicarii este un proiect pentru performeri, asa ca si acest grup de discutii este o modalitate rapida si facila de comunicare intre actualii sau viitorii "performeri ai comunicarii".
Din pacate, am asistat la niste prezentari de la Proba de Relatii Publice, si desi apreciez efortul depus de tinerele echipe, ma intreb unde erau "profesionistii". Intr-o sala plina de "actuali si viitori performeri ai comunicarii" nu am inteles de ce juriul sau organizatorii nu au gasit timpul sa discutam si despre aceste campanii propuse de echipe. Cum putem sa pregatim viitorii comunicatori daca, noi specialistii, nu putem sa le atragem atentia unde au gresit sau sa ii laudam pentru acele propuneri viabile si corecte propuse pe baza cerintelor briefului. Intr-o viteza apropiata de cea a luminii, echipele se schimbau in fata auditoriului, isi prezentau lucrarile si dispareau ca un fum... Si ramane intrebare... A fost bine? A fost corect? Acest proiect ar fi "cumparat" de ApaNova, BRD, Tuborg, Ziua? Ideile respective ar putea atinge obiectivele propuse?
Si uite asa, tinerii prezenti au plecat sa studieze acasa, doar se aproprie sesiunea, convinsi ca acele proiecte sunt bune sau proaste, asta in functie de perceptia sau pregatirea fiecaruia, ca doar, nu-i asa, fiecare roman s-a nascut "performer al comunicarii".
Nu vreau sa fiu inteles gresit, tot respectul pentru echipa care a organizeazat evenimentul, insa vreau sa fac o mica sugestie: incercati sa-l faceti si educativ nu doar decorativ.

De ce PR-Mania-in-Romania?


In 1996 am introdus in vocabularul meu acest termen - PR. Tin minte ca tot pe atunci, cei cativa initiati, in marea lor majoritate proveniti din randul jurnalistilor, incercau sa puna bazele unei noi profesii in Romania.
Cateva carti aduse din strainatate, erau copiate si recopiate cu frenezie de cei cativa invatacei. Pe atunci incercam sa aflam ce este o analiza SWOT, sa inteleagem care este diferenta intre obiectivele de marketing si cele de comunicare, sa propunem strategii care sa duca la o constructie de imagine pentru "subiectul" nostru.
Si am ajuns in 2007... Acum avem facultati de stat si particulare, seminarii, congrese, olimpiade ... si zeci sau sute de mii de "specialisti" in comunicare.
Am invatat, si sincer sper ca nu gresit, ca omul de comunicare este o umbra in spatele persoanei sau institutiei pentru care lucreaza. Constat, cu tristete, ca tot mai multi "oameni de comunicare" devin tot mai vocali in promovarea propriei persoane. De multe ori citesc sau aud ca X sau Z au dezvoltat o campanie de succes pentru W, dar din pacate nu stiu cine este acel W, desi sunt un consumator al "pietei de comunicare" demn de luat in seama. Am folosit termenul de "piata de comunicare" pentru ca nu ma refer doar la media.
Deci ce este PR-ul, moda, manie sau profesie?