De curand am raspuns la niste intrebari legate de PR. Asa ca m-am gandit sa postez si pe blog aceste raspunsuri pana mi-o veni cheful de scris..
Cum definiti succesul in PR?
Atunci cand esti la scoala si faci o mare “boacana” si toata lumea spune: “Nu este adevarat, X nu putea sa faca asa ceva, este un elev minunat, nu cred acest lucru.” se cheama ca ai avut o buna imagine. Daca si dupa acest moment, cei care te cunosc vor continua sa creada despre tine ca esti un bun elev inseamna ca ai reusit sa ai o imagine consolidata. Cam asa stau lucrurile cu succesul in PR.
In ce directie credeti ca se indreapta PR-ul in Romania?
Nu cred ca putem vorbi de o anume directie PR-ului in Romania. Directia PR-ului esta aceeasi ca in toata lumea, evolueaza, se reinventeaza, isi diversifica uneltele, devine mai sofisticata, redescopera anumite tehnici, exploateaza toate oportunitatilesi se adapteaza noilor tendinte in ceea ce priveste canalele de informare.
De ce calitati trebuie sa dispui ca nou intrat in bransa ca sa iesi in evidenta in PR?
Sunt multe, dar as spune ca una dintre ele este modestia si o alta indrazneala. Modestia de a recunoaste ca nu le stii pe toate si indrazneala de a arata lucrurile pe care le stii.
Ce slogan ati folosi pentru a promova PR-ul?
Folosesc deja “PR-Mania in Romania”.
Este mai bine ca o companie sa aiba propriul departament de PR sau sa apeleze la o agentie specializata?
O companie are nevoie de un departament propriu de comunicare dar consultanta si sprijinul logistic oferit de catre o agentie specializata sunt extrem de necesare. Relatia dintre client si agentie ar trebui sa se bazeze pe spiritul de echipa, uneori, chiar confruntarea dintre cele doua entitati ajuta la identificarea celor mai bune solutii de comunicare.
Cum s-ar traduce in PR sintagma "Atacul este cea mai buna aparare"?
In comunicarea institutionala lucrurile sunt putin diferite, nu putem vorbi de un atac in adevaratul sens al cuvantului. Specialistii in comunicare nu vizeaza sa intre in conflict cu nimeni, ei realizeaza o constructie strategica in vederea dezvoltarii si protejarii imaginii pozitive a companiei. Prin creearea acestui scut de imagine, compania se va putea apara fata de atacurile din exterior si greselilor din interior.
Daca vorbim de strategii legate de liderii politici aici lucrurile pot fi mult nuantate, sintagma neavand nevoie de traducere...
Ce sfat ati avea pentru tinerii din ziua de azi care doresc sa urmeze o cariera in PR?
Sa stie sa foloseasa word-ul ceva mai bine decat jurnalistii, sa fie mai buni decat specialistii din celelalte domenii si sa inteleaga puterea imaginii personale.
Thursday, February 21, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)